24/7 İletişim +905437872917
İstanbul Galata Köprüsü

İstanbul Galata Köprüsü

Tarihi köprü Haliç’te Karaköy Eminönü arasında bulunur. Özellikle akşamları eşsiz bir manzarası ve bir çok mekanın canlı müzikleriyle güzelliğine güzellik katıyor. Gündüzleri ise köprü altında bulunan bir çok balık restaurantında en taze balıkları vapur seyri eşiliğinde keyifle tada bilirsiniz. Köprü üzerinde yürükmekte bir başka keyif verir insana, tarihi anımsar içten içe bir of çeker gibi olursunuz ki birden kendinizi caddeye doğru savrulduğunuzu görürsünüz! Niye mi?Kendilerini köprünün sahibi sanmış bir çok oltacının oltası kafanıza bir yerinize gelecek diye korkarsınız da ondan… Zamanında bir çok tartışmalara mezken olan bu yere hala kalıcı bir çözüm bulunmuş değil maalesef. Bizde bu yüzden gezimizi şimdilik köprü altında sürdürelim. Kim bilir belki bir gün köprü üstüne de çıkabiliriz…

İstanbul Galata Köprüsü Tarihi

Eski adıyla Cisr-i Cedit (Yeni Köprü) köprüsü, 1845 yılında I. Abdülmecit’in annesi Valide Sultan tarafından ahşap olarak inşa ettirildi. Kısa sürede eskiyen köprüyü, Kaptan-ı Derya Hasan Ahmet Paşa 1863 yılında yenileyerek, tekrardan hizmete sundu. 19 yy.ın sonlarına doğru Köprü’de artan yaya trafiği nedeniyle, çıkan asayiş olaylarını denetim altına almak için Köprü’nün Galata ucunda, eklektik üsluplu ve süslemeli Aziziye Karakolu inşa edildi. Köprü 37 yıl bu şekilde hizmet verdikten sonra, yerine suyun hareketiyle sallanan ağır bir köprü inşa ettirildi ve 1912 senesinde Sultan 5.Mehmet Reşat’ın tahta çıkışının üçüncü yıldönümünde açıldı. Ocak 1914 senesine gelindiğinde ise; Elektrikli tramvayların bu köprü üzerinden Eminönü-Karaköy bağlantısı sağlandı. 1987 senesinde Köprü’nün Haliç’e bakan tarafında yeni bir köprünün yapımına başlandı. Ve bu köprünün yapımı tamamlanmadan önce, 1992 yılı mayıs ayında Tarihi Galata Köprüsü nedeni bilinmeyen bir yangın sonucu yanarak büyük hasar gördü. Yangından sonra diğer köprünün yapımı hızlandırılarak,1992 Haziranında Tarihi Köprü’nün yerinde hizmete açıldı. On bir parçadan meydana gelen Tarihi Köprü’nün Karaköy tarafındaki parçaları yerinde bırakıldı ve yanmayan kısımları da taşınarak Atatürk Köprüsü’nün Unkapanı ayağında karaya bağlandı.

İstanbul Galata Köprüsü Projeleri

16 yy.da Sultan Beyazıt Dönemi’nde Floransa’ya bağlı Vinci kasabasında doğan Leonardo da Vinci; Eminönü-Karaköy bağlantısını sağlayacak bir köprü inşası için İstanbul’a davet edilir. Köprüyü yapmak için İstanbul’a gelmeye karar veren Leonardo, Venedik Limanı’nda dönemin yönetimi tarafından vazgeçirtilir. Leonardo’nun bu konuda çalışmaları olduğu, bugün Topkapı Müzesi’nde bulunan yazışmalardan belli olmaktadır. Leonardo’nun Haliç’e yapılacak köprü projesi, iki binli yıllarda Norveç’te hayata geçirilmiştir Ayrıca Michelangelo’nun da burada yapılmasını planladığı bir köprü projesi de vardır.

İstanbul Galata Köprüsü’ne Nasıl Gidilir ? 

Adres: Galata Köprüsü, Eminönü / Karaköy / İstanbul

Nasıl Gidilir?: Sayısız ulaşım seçeneği olmakla beraber, Otobüs, Tramvay, Vapur ile Eminönü durağında inerek ulaşabilirsiniz. Araç ile Eminönü sahil yolundan giderseniz köprü üzerine gelmeden veyahut köprüyü geçtikten sonra bir çok otopark mevcut.

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *