24/7 İletişim +90 546 656 35 88
Mersin Tarsus Şelalesi

Mersin Tarsus Şelalesi

Mersin Tarsus Şelalesi Nerede ?

Bu gezimiz de size Mersinde bulunan ve önceki ismi Kydnos şekilde anılan Tarsus şelalesi ve güzelliklerini tanıtacağız. Seyhan ve Ceyhan olduğu yüksek Toroslar dan aşağıya iner. Akdeniz’e ulaştığında ise durgunlaşan bir suyu ile insana huzur verir. Hâlbuki Şelale deli dolu görüntüsü ile tüm bölgenin geçmişinden izler taşır.

Milyonlarca yıl üzerinde taşıdığı alüvyonlarla Çukurova’da yer alan 3 ırmaktan en soğuğu, en küçüğü ve adı en çok bilenenidir. Yıllardır bu bölgeye sağladığı katkılar ile kalkınmasına destek olmuştur. Tarsus’un Tarsus olmasının en büyük sebebi Berdan’dır. Tüm güzelliğine karşılık sonrasında şelale ile ödüllendirilmiştir.

Tarsus Şelalesi ve Antik Çağ Mezarları

Tarsus Şelalesi ömrü savaşlarda kan dökmek ve entrika ile geçen bir kişinin sebep olduğu en güzel ve en çarpıcı eserlerdendir. Şelale Bizans imparatoru Justinyen (M.S. 527-565) tarafından kenti su taşkınlarından korumak için yaptırdığı bir eserdir. Bu eser ırmak yatağının değiştirilmesi fikri ile ortaya çıkmıştır. Tarihi bir eser olan şelale doğa ile bütünleşerek çevreye farklı bir hava ve esinti katar. Şelalenin olduğu bölge Roma dönemine kadar olan sürede mezarlık olarak kullanılmıştır. Sular azaldığında bu antik mezarları görmek mümkün olmaktadır. Bu mezarlarının birçoğu insan tahribatına uğrayarak günümüze ulaşamamıştır.Ulaşan mezarlarda ise rampalı ve basamaklı girişleri bulunan, oda mezarı diye geçen antik yapılardır. Çevredeki bazı mezarlar ise güçlü akıntılara karşı koyamayarak ve konglomera kayaların zayıf oluşuyla nedeni ile yıkılmıştır. Yıkılan mezarlar ise defineciler tarafından fazlasıyla tahrip ve yok edilmiştir.

Tarsusluların ve çevreden gelenlerin en çok ilgi gösterdiği yer şelale ve etrafıdır. Değişen çağ ile çevresi binalarla boğulmaya çalışılsa da her zaman görüntüsü ve serinletici havası ile cazibe merkezi olmaya devam edecektir. İlkbahar aylarında çağlayanı, muhteşem suyu, güneşin batışı ve doğuşu ile gelenlere muhteşem bir sinema görüntüsü sunar.Yaz aylarında azalan su ile bu görüntü değişmeye başlar ama suyunun o soğukluğu ise yazın sıcağına rağmen kaybolmaz. Bunun sebebi ise Toroslar dan çok kısa bir sürede aşağılara inmesidir. Soğuk suyundan dolayı Araplar Kydnos’a, o dönemde El-Baradan ismini vermişlerdir. El-Baradan ismi günümüze Berdan olarak gelmiş ve hayatımıza girmiştir. Berdan’nın soğuk sularının şifa olduğu ise dilden dile dolaşmıştır. Halife Memun’un Berdan’ın soğuk sularından şifa bulmak için yıkandığı sonrasında zatüreye kapılarak Tarsus’da vefat ettiği ve Tarsus’a gömüldüğü bilinmektedir.

Geçmiş tarih de yaşamış olan ve kaynaklarda yazılana göre Büyük İskender Berdan’da yıkanarak zatüreye kapılmış ve bir daha iyileşememiştir. Kısa süre sonrada Suriye’de öldüğü tarihi kaynaklarda geçmektedir. Berdan ırmağının üstünde bulunan Tarsus şelalesi çevreye kalan en güzel miraslardan bir tanesidir. Tarsus isminin geçtiği her yerde Şelalenin de güzelliğinden bahsedilmektedir. Geçmişten bugüne kadar gelen ve Ülkemize kalan en güzel miraslardan bir tanesidir.

Mersin Tarsus’da Ziyaret Edilebilecek Yerler

Tarsus da bulunan Aziz Paul Kilisesi ve evi Tarsus’un tarihi bakımdan en önemli yerlerindendir. Aziz Paul Hz. İsa’nın 12 Havarisinden birisidir. Bu evin önünde bulunan kuyunun ise şifalı olduğu kabul edilmektedir. Hemen bir yanındaki sokak da ise 19.yüzyıldan kalan Tarsus evleri bulunmaktadır. Bu evler eski taç işçiliği kullanılarak yapılmıştır.

Tarsus’da Danyal peygamberin kabri ve camisi de bulunur. Ara ara yenileme çalışmalarına girse de gezilecek en güzel yerlerden bir tanesidir. Ortodoks Rum Kulesi, Eshab-ı Kehf mağarası, Saat Kulesi, Ulu Cami, Kubad Paşa Medresesi Tarsus da ziyaret edilebilecek yerler içindedir. Tarsus ziyareti aslında tarihi bir gezidir. Birçok kalıntıyı ve esintiyi üzerinde taşıyan bir kenttir.

Nerede Kalınır ? Tarsus yaz ayları için turistik bir mekan olduğundan konaklama için birçok seçenek bulunmaktadır.Şelaleye yakın bir yerlerde kalmak isterseniz eğer konaklama için otel tercih edebilirsiniz. Nobel Otel: 0 324 237 22 10, Tarsus Mersin Otel : 0 324 614 06 00

Ne Yenir ? Şelale etrafında bulunan Şelale Restorantı tercih etmelisiniz. Burada şelalenin hemen dibinde yenilen saç kavurmanın tadı unutulmayacak kadar lezzetlidir.Şelale dibinde yemek yerken şelalenin o durgun sularının sesi ve ferahlatıcı esintisi huzur bulmaya birebirdir. Bunun dışında tercihiniz yemek konusunda gezgin olan bölgenin yöresel yemekleri ise Anadolu sofrasına gitmelisiniz.Tarsus alacağınız en güzel hediye ise havuçlu cezeryesidir.

Mersin Tarsus Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?

Adres: Çağlayan Mh. 33460 – Tarsus / Mersin

Nasıl Gidilir?: Mersin’e 27 kilometre olan uzaklıkta olan Tarsus ulaşmak toplu taşımalarla da, binek arabalarla da çok kolaydır. Adana’ya 25 dk,Mersin’ 20 dk. Uzaklıktadır.İstanbul tarafından Tarsus’ geliceklerin ise Ankara- Aksaray- Ulukışla- Mersin- Adana istikametini takip etmeleri gerekir.

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *