Lutars Turizm Çanakkale Şehitlik Turu; 27 Yıllık yerel tecrübeyle Rehberli Gelibolu Yarımadası Çanakkale Savaş Alanları ve Şehitlikleri Turları.
TUR ADI: Çanakkale Şehitlik Turu
DÜZENLEYEN FİRMA: LUTARS TURİZM
TUR TARİHİ: 365 Gün
TUR SÜRESİ: Günübirlik
DURUM: Kesin Hareketli
KONTENJAN: Müsait
BAŞLANGIÇ SAATİ: 09.00
BİTİŞ SAATİ: 18:00 – 18:30
HAREKET NOKTASI: Çanakkale Feribot iskelesi
KATILIM ŞARTI: En az bir gün öncesinden Çanakkale şehitlik turu için kesin rezervasyon yaptırmış olmak gerekmektedir.
Çanakkale Şehitlik Turu Kişi Sayısı Sınırlaması Olmaksızın 365 Gün Boyunca Kesin Kalkıştır. Günübirlik Gelibolu Yarımadası Savaş Alanları ve Şehitlikleri gezisi. Sorularınız ve Rezervasyon için lütfen irtibata geçiniz.
Çanakkale Şehitlik Turu
Türk Tarihinde önemli bir yere sahip olan 1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti‘nin tüm coğrafyasına yayılmış ve Osmanlı 9 ayrı cephede savaşmak zorunda kalmıştır. Savaştığı dokuz ayrı cepheden sadece Çanakkale Cephesi‘ni kazanabilmiştir.
I. Dünya Savaşı Çanakkale Deniz ve Kara Muharebelerinin yapıldığı yerler Gelibolu Yarımadasıiçerisindedir. Yarımada Gelibolu ismini almış olsa da, tüm Çanakkale Savaş Alanları ve Şehitlikleri Eceabat ilçe sınırları içerisindedir.
Çanakkale Şehitlik Turu programımız Çanakkale merkezden hareket ederek Gelibolu Yarımadası Savaş Alanları ve Şehitliklerini gezip görmeye yönelik hazırlanmış günübirlik bir tur programıdır.
1996-97 yıllarında kısmi olarak başladığımız programı yıllar içerisinde ulaşımın kolaylaşması, şehitliklerin onarılması ve sayısının artması, diğer çevre imkanlarının elverişliliği sayesinde günümüzde çok daha geniş bir alana yayılmış ve kazandığımız tecrübe ile bizlerde yıllar içerisinde katkıda bulunmaya devam ettikçe siz değerli misafirlerimize en uygun ziyaret biçimi haline gelmiştir.
Çanakkale Şehitlik Gezisi bir tarih ve kültür içerikli tur programıdır. Turun en önemli unsuru rehberidir. 10 yılı aşkın süredir aynı rehberlerimiz ile devam etmekteyiz ve tüm yıl boyunca eğitimlerimize devam etmekteyiz. Tüm güncellemeleri takip ediyor ve size daima en yeni ve güncel bilgiyi vermeye gayret ediyoruz.
Çanakkale Şehitlik Turu
Çanakkale merkez hareketli program ile aşağıda yer alan noktaları gezip görebileceksiniz.
- Kilitbahir Köyü ve Kalesi
- Namazgah Tabyası
- Rumeli Mecidiye Tabyası
- Seyit Onbaşı Anıtı
- Havuzlar Şehitliği
- Şahindere Sargıyeri Şehitliği ( Gerçek Şehitlik )
- Alçıtepe Köyü ve Salim Mutlu Müzesi
- Çanakkale Şehitler Abidesi
- Ölüm Koyu (Morto) ve Kanlı Dere
- Seddülbahir Köyü ve Kalesi
- Ertuğrul Koyu ve Yahya Çavuş Anıtı
- İngiliz Cape Helles Anıtı
- Anzak Koyu ve Tören Alanı
- Mehmetçiğe Saygı Anıtı
- Kanlı Sırt Avustralya Anıtı
- Kırmızı Sırt Tünel ve Siperler
- 57. Alay Şehitliği
- Talat Göktepe Anıtı
- 261 Rakımlı Tepe ve Mehmetçik Parkı
- Conk Bayırı
- Siper ve Tüneller
- Atatürk’ün Gözetleme Yeri
- Atatürk’ün Saatinden Vurulduğu Yer
- Kemalyeri ve Kitabesi
- Bigalı Köyü Atatürk Evi
- Büyük Anafartalar Köyü
ÇANAKKALE ŞEHİTLİK TURU ÜCRETİ
Yetişkinler : 900 TL
0-6 Yaş Çocuklar: Ücretsiz (Herhangi bir hizmet verilmemektedir)
6-12 Yaş Çocuklar: 800 TL
Çanakkale Şehitlik Turu Ücrete Dahil Hizmetler
- Rehberlik Hizmeti
- Restoranda Öğle Yemekleri
- Müze Girişleri
- Feribot Geçişleri
- Turistik Araçlarla Ulaşım
Fiyata Dahil Olmayan Hizmetler:
– Kişisel alış-veriş ve diğer harcamalar
Çanakkale Şehitlik Turu Program Detayı
Çanakkale Şehitlik Turu programımızın ana başlangıç noktası Çanakkale Feribot İskelesi’dir. Buluşma saati 09.00, hareket saati 09.30 ve şehitlik turu bitiş saati 18.30’dur. Şehir merkezinde konaklayan misafirlerimizi konaklama tesislerinden alabiliriz.
Çanakkale şehitlik turumuza katılmak için çevre illerden gelen misafirlerimiz otobüslerinden iskelede inebilirler. Otobüs son durağı otogar ise toplu taşıma ile iskeleye gelebilirsiniz.
Avrupa istikametinden gelerek turumuza katılacak misafirlerimiz Eceabat yada Kilitbahir‘den katılım sağlayabilirler. Eceabat buluşma saati 09.30, Kilitbahir buluşma saati ise 09.45‘tir.
Çanakkale ana buluşma noktamızda kayıt işlemleri de tamamlandıktan sonra feribot ile Gelibolu Yarımadası‘na geçiş yapıyoruz. Boğazın en dar noktası olan Çanakkale – Kilitbahir hattını kullanacağız ve feribot yolculuğumuz 5-10 dk sürecektir.
Kilitbahir‘e ulaşım sonrası günübirlik programımızın gezi güzergahına başlıyoruz. Gezi güzergahımızda orijinal savaş kronolojisini kullanacağız. Olayların tarihi oluş sırası gezimizin daha anlamlı ve anlaşılır olmasına büyük katkı sağlayacaktır.
Çanakkale Şehitlik Turu Detaylı Güzergah:
Fatih Sultan Mehmet Han tarafından karşısındaki Kale-i Sultaniye ile birlikte İstanbul’un güvenliği için boğazın en dar yerine yapılan Kilitbahir Kalesi ve içerinde bulunduğu Kilitbahir Köyü. (Kale Bakımdadır) Dur Yolcu da Kilitbahir’de yer alır.
Sultan Abdülaziz zamanında yapılan ve Çanakkale Savaşı esnasında önemli rol oynamış Namazgah Tabyası. Tabya içerisinde bir müze ve bir de video gösterim alanı bulunmaktadır.
Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış Rumeli Mecidiye Tabyası. Çanakkale Savaşı esnasında en çok faaliyet gösteren tabyalarımız dan bir tanesi. Seyit Onbaşı‘nın görev yaptığı tabyadır. Burada Mecidiye Şehitliği ve Mısırlı Feyzullah Efendi kabri de bulunmaktadır. Seyit Onbaşı Anıtı ise tabyanın altında deniz kıyısındadır.
Mustafa Kemal Atatürk‘ün ve beraberindeki 19. Tümen‘in cephe gerisinde savaşı beklediği ve hazırlandığı Bigalı Köyü aynı zamanda karargah olarak kullanılmıştır. Atatürk’ün Evi karargahtan restore edilerek müze haline getirilmiştir. Bigalı Köyü’nde bir 19. Tümen Müzesi bulunmaktadır.
Büyük ve Küçük Anafarta köyleri savaş esnasında cephe gerisinin önemli lojistik merkezleri olmuşlardır. 1915 yılında Anafartalar Cephesi‘ndeki muharebelerde şehit düşen bazı askerlerimiz, Büyük Anafarta Köyü Mezarlığına gömülmüşlerdir.Böylece köy mezarlığı, aynı zamanda bir şehitlik halini de almıştır.
Çanakkale Savaşı kuzey bölgesi olarak belirtilen alanlara Anzak birliklerinin ilk çıkarma yaptıkları Anzak Koyu, savaş boyunca yerleştikleri ve günümüzde törenlerin yapıldığı Anzak Tören Alanı ziyareti yapıp Arıburun Yarlarına aşağıdan bir bakış atacağız.
Mehmetçiğe Saygı Anıtı olarak da bilinen, savaş esnasında yaşanmış bir kahramanlık öyküsünün kompozisyonu olan anıt heykel Mehmetçiğe Derin Saygı Anıtı.
Bizlerin buradaki mücadeleler nedeniyle Kanlı Sırt adını verdiğimiz noktaya yabancılar Lone Pine(Tek Çam) adını veriyorlar. Burada Avustralya Anıtı ve Mezarlığı bulunmaktadır.
Kırmızı Sırt savaşın çetin geçtiği bir diğer bölgedir. Burada savaştan kalma orijinal siperler ve lağım tünelleri bulunmaktadır. Günümüze kadar sağlam kalmayı başarmışlardır.
Atatürk komutasında kahramanlık destanı yazan 57. Alay, merkez olarak Bomba Sırtı çevresinde konumlanmıştır. Mücadele ettiği bu alanda günümüzde bir sembolik şehitlik bulunmaktadır.
Gelibolu Yarımadasının son şehidi Talat Göktepe Anıtı, Talat Göktepe ,1994 yılında Arıburnu-Anzak muharebe alanlarındaki çam ormanını yok eden büyük yangında ,söndürme çalışmaları esnasında hayatını kaybetmiştir.
Mehmetçik Parkı ve Çanakkale Savaşı Kitabelerinin de bulunduğu Mustafa Kemal Atatürk’ün hatıralarında bahsettiği 261 rakımlı tepe önemli bir konuma sahiptir. Düşmandan kaçan askerle karşılaşıp “Süngü tak yere yat.” emrini Atatürk burada vermiştir.
Çanakkale Savaşı kuzey cephesinin kuşkusuz en önemli noktası Conk Bayırı olarak kabul edilir. Bölgeye en hakim tepedir. Conk Bayırı üzerinde, Türk Siperleri, Atatürk Anıtı, Yeni Zelanda Anıtı, Atatürk’ün saatinden vurulduğu yer ve gözetleme yeri bulunmaktadır.
Sancak tepenin güneyinde bulunan Kemal Yeri Kitabesi; Mustafa Kemal Atatürk’ün karargah olarak kullandığı yerlerden biridir.
Kuzeydeki ziyaretlerimiz sona erdikten sonra güney bölgesine hareket ediyoruz. Öncelikle Alçıtepe Köyünde öğle yemeği alıyor ve sonrasında gezimize devam ediyoruz.
Çanakkale Savaşı eserlerini ilk toplamaya başlayan Alçıtepe Köyü bakkalı Salim Mutlu‘dur. Salim Mutlu topladığı savaş eserlerini sergilemeye açarak Çanakkale Savaşı üzerine ilk müzeyi kurar. Salim Mutlu Müzesi günümüzde de ziyarete açıktır.
Çanakkale Şehitler Abidesi, diğer adıyla Çanakkale Şehitler Anıtı, Gelibolu Yarımadasında bulunan en önemli ziyaret noktasıdır. Çanakkale Savaşında Şehit olan askerlerimiz anısına yapılan bu anıt aynı zamanda bölgedeki en geniş nokta. İçerisinde; Şehitler Anıtı, Meçhul Asker, Avustralyalı Annelere Mektup, Yaralı Asker Anıtı, Sembolik Şehit Kabirleri, Türk Bahçesi gibi bir çok eser bulunmaktadır.
Çanakkale Savaşı esnasında Fransızlar tarafından üs olarak kullanılmış bölgeye özellikle Nisan – Mayıs muharebeleri nedeniyle Alçıtepe yönünden kırmızı akan dereye Kanlı Dere, sularıyla besleyip kırmızıya çevirdiği koya da Ölüm Koyu (Morto) adını vermişler.
Çanakkale kara savaşları öncesi İngiliz birliklerinin ana çıkarma noktası Seddülbahir Köyüdür. Ana çıkarma sahili olarak Ertuğrul Koyu‘nu seçmişler ve savaş sonuna dek burada kalmışlardır. Çıkarma esnasında ise Ezineli Yahya Çavuş ve arkadaşları bir kahramanlık destanı yazmışlardır.
Şahindere Şehitliği; gerçek bir şehitlik olan Şahindere Şuheda Kabristanlığı, içerisinde bulunan Teğmen Mustafa Efendi Kabri ile hafızalarda yer almaktadır.
Soğanlıdere mevkinde yer alan ve yol kenarında bulunan eski Hava Şehitliği restore edilerek yenilenmiş ve Soğanlıdere Hava Şehitliği olarak ziyarete açılmıştır.
Çanakkale Savaşı sırasında hastahane ve nekahethane olarak kullanılan, Halil Paşa Çeşmesi‘nin de bulunduğu Havuzlar Şehitliği bir sonraki ziyaret noktamız.
39 Replies to “Çanakkale Şehitlik Turu”
23 Ağustos 2019
23 Ağustos 2019
10 Eylül 2019
10 Eylül 2019
10 Eylül 2019
10 Eylül 2019
10 Eylül 2019
10 Eylül 2019
10 Eylül 2019
19 Eylül 2020
19 Eylül 2020
19 Eylül 2020
20 Eylül 2020
20 Eylül 2020
21 Eylül 2020
21 Eylül 2020
22 Eylül 2020
22 Eylül 2020
23 Eylül 2020
23 Eylül 2020
1 Ekim 2020
1 Ekim 2020
7 Temmuz 2021
7 Temmuz 2021
13 Haziran 2022
14 Haziran 2022
15 Haziran 2022
17 Haziran 2022
20 Haziran 2022
22 Haziran 2022
27 Haziran 2022
29 Haziran 2022
30 Haziran 2022
1 Temmuz 2022
4 Temmuz 2022
5 Temmuz 2022
6 Temmuz 2022
7 Temmuz 2022
14 Temmuz 2022