Toz karlı pistler: ERCİYES DAĞI, KAYSERİ
Celal Korkut, DHA Genel Müdürü
“Mavi gökyüzü, pamuk üzere bulutlar ve kayakçılara büyük keyif yaşatan toz karın hoşluğu… Hititler periyodunda ismi ‘beyaz, gümüş üzere parlak’ manasına gelen ‘Harkasos’ ya da ‘Beyaz Dağ’ olarak bilinen, günümüzde İç Anadolu’nun Alpler’i olarak isim yapan Erciyes Dağı, kışın farklı bir görünüme bürünüyor. Kayseri’nin en büyük turizm gücü olan Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’nin en güzel pistlerine sahip. Kent merkezine 25 kilometre arada, doruğu 3 bin 916 metre yüksekliğinde. Kar yoğunluğuna bağlı olarak her yıl değişse de olağan koşullarda kayak dönemi kasım ayının sonunda başlayıp mayıs başı üzere bitiyor.
“Günbatımı nefes kesiyor: BEYŞEHİR GÖLÜ, KONYA
Mustafa Seven, fotoğrafçı
“Kış soğukları başlayınca ülkemizin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü fotoğraf tutkunlarının uğrak noktası haline geliyor. Hava sıcaklığı geceleri bir epey düştüğünden gölün kıyı kısımları buzlanıyor. Günbatımı görüntüsü adeta insanın nefesini kesiyor. Ayrıyeten balıkçı tekneleri ve sandallar yan yana geldiğinde yaşanan renk cümbüşü ve ortaya giren kar görünümleri görenleri kendine hayran bırakıyor.”
Kalbinizi fethedecek: ERZİNCAN
Ender Yükseker, fotoğrafçı
“Doğasının hoşluğuyla her fotoğrafçının uğraması gereken bir rota. Doğu Ekspresi’yle kış mevsiminin büyüsünü masalsı bir seyahate dönüştürebilirsiniz. Kemaliye’deki Karanlık Kanyon çabucak kalbinizi fethedecek. Acısu’daki çeşmelerden maden suyu içebilirsiniz. Köylere üstten bakarken kendinizi bir kar küresi içinde üzere hissedebilirsiniz.”
Her mevsimi başka hoş: KAPADOKYA, NEVŞEHİR
Figen Kokol, gezgin-fotoğrafçı
“Peribacalarıyla ünlü Kapadokya bana nazaran her mevsimin en hoşu ancak karlar altında burası tam bir masal diyarına dönüşüyor. Tabiatla tarihin bütünleştiği en kıymetli noktalardan biri ve Nevşehir’den Kayseri’ye uzanan geniş bir alanı kaplıyor. Peribacaları, kiliseleri, vadileri, yeraltı kentleri, açık hava müzesi, taş meskenleri ve yemek kültürüyle sizi eşsiz bir şölen bekliyor. Göreme, Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar, Mustafapaşa, Avanos, Ihlara Vadisi bölgede görebileceğiniz en uygun fotoğraf noktaları. Fakat Kapadokya’nın asıl hoşluğunu sabahın birinci ışıklarıyla havalanan balonların kalkış anında fotoğraflayıp ölümsüzleştirebilirsiniz.”
Bu dağlara doyum olmaz: ZİGANA, GÜMÜŞHANE
Bünyamin Aygün, Demirören Görsel Medya Direktörü
“Kışın ülkemizin doğu ve kuzey bölgelerinde hangi ile giderseniz gidin kuşkusuz şahane kar görünümleri yakalarsınız. Şayet hem fotoğraf çekmek hem de tatil yapmak isterseniz size Zigana yaylalarını öneririm. Trabzon ve Gümüşhane ortasındaki sıra sıra dizili, 2 bin rakım üzerindeki Zigana Dağları’nın görüntüsüne doyum olmaz. Bölgede kesinlikle görmeniz gereken yerler de şöyle: Trabzon’un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı, Gümüşhane’nin Olucak Köyü’ndeki İmera Manastırı, Torul ilçesindeki Karaca Mağarası.”
Bir inci kolye üzere uzanıyor: BORÇKA BARAJ GÖLÜ, ARTVİN
Mehmet Subaşı, fotoğrafçı
“İçinde bisiklet yolu, asma köprüler, çeşmeler, seyir terasları olan ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Çoruh Ekoturizm Yolu tabiat tutkunlarını bekliyor. Borçka Baraj Gölü kenarındaki güzergâh, şelaleleri, varlıklı bitki örtüsü, fauna çeşitliliği, derin vadileri, berrak sularıyla harikulâde hoşluklar sunuyor. Sümbüllü Köprüsü bir inci kolye üzere göz kamaştırıyor. Artvin’in büyüleyici tabiatının tahrip edilmeden turizme kazandırılması takdire şayan. Ziyaret edecek fotoğraf meraklıları pak havanın ve eşsiz görüntünün tadını çıkarabilirler.”
Üzerinde şenlikler yapılıyor: KARS
Adem Meleke, fotoğrafçı
“Son yıllarda ülkemizin en tanınan tren seyahati haline gelen Doğu Ekspresi’nin en özel durağı Kars. Ani Harabeleri, Sarıkamış’ın tarihi dokusu, kayak tesisleri, kış uzunluğu donan ve üzerinde şenlikler yapılan Çıldır Gölü, Rus mimarisinden de olağanüstü örneklerle Kars, kışın gez gez bitmez rotalarından. Yılın neredeyse 8 ayı karlar altındaki kent, tabiat görüntülerine doyamayacağınız bir memleket köşesi. Gitmişken bu hoş coğrafyanın olmazsa olmazı Kars kazından yemeyi de ihmal etmeyin.”
Bungalov kiralanabilir: BORABOY GÖLÜ, AMASYA
Melih Uslu, TRAVELounge Türkiye Mecmuası Yazıişleri Müdürü
“Şehir merkezine 65 kilometre uzaklıktaki Boraboy Gölü, mükemmel kış görüntüsü fotoğrafları çekmek için hakikat adres. Uzunluğu yaklaşık 500 metre olan gölün etrafındaki bungalovlar kiralanabiliyor. Kıyısındaki ormanlık patika da fotoğraf için ülkü. Amasya kent merkezinde hava günlük güneşlikken Boraboy Gölü yüksek rakımdan ötürü bembeyaz kar örtüsüyle kaplanabiliyor. Bu doğal alan çok sayıda kuş ve bitki çeşidinin de ömür alanı.”
Farklı renkler ve duygular…: ILGAZ DAĞLARI, KASTAMONU-ÇANKIRI
Tanın Helvacı, Fotoğraf Tertipleri Derneği (FOTON) İdare Heyeti üyesi
“Kışın çocuklarla birlikte kar yağsın diye bekleriz. Kayak yapmak, bir kardan adamı selamlamak, ayak seslerimizi dinleyerek yürüyüşe çıkmak ve görüntünün fotoğrafını çekmek isteriz. İşte bunların hepsini mevsimi gelince beyaza bürünen Ilgaz’da bulabilirsiniz. Her mevsim farklı renkler sunan ve farklı hisler uyandıran bir doğal hoşluktur Ilgaz Dağları. Sis bastığı vakit kendinizi kaybolmuş üzere hissedip telaşlanabilirsiniz. Ancak her anını yaşayıp fotoğraflamak hoştur, kâfi ki ışığınız yerinde olsun.”
Meydana torpil geçiyor: SULTANAHMET MEYDANI, İSTANBUL
Uygar Taylan, Hürriyet Ekler muhabiri
“Sanki kar birçok medeniyete konut sahipliği yapmış Sultanahmet Meydanı’na biraz torpil geçiyor. Zira İstanbul’un başka bölgelerine göre burada daha uzun kalıyor ve erimiyor. Sultanahmet Mescidi ve Ayasofya’nın ortasında kalan bölge, bilhassa Alman Çeşmesi’nin olduğu At Meydanı Caddesi, sabah saatlerinde âlâ fotoğraf yakalamak isteyenler için birbirinden güçlü görünümler sunuyor.”