24/7 İletişim +905437872917
Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii Nerede ?

Bursa’daki en görkemli cami olan Ulu Cami, Osmanlı zamanında I. Bayezid’in emriyle Mimar Ali Neccar’a aslında zaviye olarak kullanılması için yaptırılmıştır.(bkz : tekke ve zaviyeler) Yapımına 1396 yılında başlanmış ve 3 yıl süren çalışmalar sonucunda 1399 yılında inşası tamamlanmıştır. 5000 metrekarelik bir alan kaplayan Ulu Cami, üstü kapalı namaz kılma alanı bakımından Türk tarihinin en büyük camisidir. Ayrıca bilinen Osmanlı mimarı yapısından biraz uzaktır. Ana kubbesi bulunmayıp 20 adet kubbeye sahiptir ve aydınlatma işlemi için ortada bulunan kubbe camlarla kaplanmıştır.

Cami yapıldığı ilk tarihlerde çalkantılı dönemler atlatmıştır. I. Bayezid’in Ankara Savaşı’nda Timur’a esir düşmesinden sonra cami ahır olarak kullanışmış daha sonra Moğol Şeyhi tarafından yaktırılmış ve 1413 yılında Karamanoğulları tarafından yine yaktırılmıştır. Ardından şehrin kontrolünün Osmanlı’ya geçmesinden sonra I. Bayezid’in oğlu I. Mehmet camiyi onarıp 1421 yılında halkın kullanımına açmıştır.

Cami içerisinde, karşıdaki duvarda vav (و) harfi yazılı meşhur yer vardır. Rivayetlere göre bu noktada Hz. Hızır namaz kılmıştır. Ve buraya 40 gün art arda gelip sabah namazı kılan kişinin Hz. Hızır ile karşılaşacağı söylenir. Buraya sabah namazı kılmak için gelirseniz karşılaşacağınız kalabalık karşısında şaşırmayın. Ulu Cami, 150 ye yakın hat levhasına sahip olması nedeniyle dünyanın en büyük hat sanatları müzesi olarak kabul görür.

Duvar kalınlıkları yer yer 2 metreyi bulan caminin 3 ana kapısı vardır. 2 minareye sahip olmasıyla birlikte, batı minaresi caminin inşaatıyla birlikte yapılan minare olma özelliğini taşır. Tarihindeki en büyük hasarı 1855 yılındaki depremde almıştır ve toplam 17 kubbesi yıkılmıştır. Günümüze yakın en son restorasyon ise 1951 – 1959 yılları arasında yapılmıştır.

Belki bazılarınız biliyordur. Kimi din alimlerine göre bir takım şeylerin mertebeleri olduğu gibi camilerin de mertebeleri yani dereceleri vardır. Bazı din adamları Ulu Cami’yi İslam’daki en yüksek 5. mertebeli cami olarak görmektedirler. 1. mertebedeki cami ise Mescid-i Haram olarak kabul edilir. Mevlid kasidesinin yazarı meşhur Süleyman Çelebi, Ulu Cami’de yaşamı boyunca imamlık yapmıştır.

Ulu Cami şadırvanı normal şadırvanlardan biraz farklıdır. Zaten rivayet edilen bir hikayesi de mevcut. Anlatılanlara göre cami inşaatına başlanmadan önce o alanda yaşayan bir kadın evinden ayrılmak istemez. Ancak kadın, büyük uğraşlar sonucu zorla ikna edilip başka bir yerde ev verilir. Ne var ki zorla alınan bir alanda namaz kılmanın uygun olmayacağını düşünen mimar, bu alana şadırvan yaptırır. M. Kemal Atatürk vefat ettikten sonra cami bir süre ibadete kapatılıp ahır olarak kullanılmış ancak bir süre sonra tekrar asıl kimliğine kavuşmuştur. Ayrıca cami, yazları serin, kışları sıcaktır.

Bursa’da Ne Yenir ?

Yakınlarda bulunan Nalbantoğlu Lokantası fiyat / lezzet bakımından başarılı bir yer. Özellikle çorbalarını tavsiye ederim. Ayrıca pilavı ve helva tatlısı da buranın çok sevilenleri arasında bulunuyor. Ancak, Bursa’ya kadar gelmişsiniz o meşhur Bursa İskender’ini ve Bursa kestanesini yemeden nereye gidiyorsunuz ?

Bursa – Osmangazi’de bulunan “İskender” adlı mekan 1867 yılından beri hizmet vermektedir. Yılların getirdiği tecrübenin ellerinden bu lezzeti tatmak, sizi daha önceki yediğiniz iskenderler konusunda şüphe ettirebilir. Kredi kartının geçerli olduğu bu mekanda lezzet kadar garsonlar da sizi memnun ediyor. Servisi çok hızlı, ayrıca ücretsiz internet erişimi de mevcut. Gerçi yemeğiniz masanıza servis edildiğinde başka bir şeyle uğraşacağınızı sanmıyorum.  Belirtmekte fayda var, bu mekanda fiyatlar biraz pahalı. Ancak Bursa’ya kadar gelip de böyle tarihi yerde bu lezzetin keyfiniz çıkartmazsanız sonradan çok pişman olabilirsiniz.

Bursa Ulu Camii Yakınlarında Nerede Konaklarım ?

Kiraz House

Ulu Cami’ye yalnızca 150 metre uzaklıkta olan bu otel hem şehirle iç içe olup hem de eski tarzı bünyesinde barındırmaktadır. Otobüs terminaline 15 dk. , deniz otobüsüne ( İDO ile gelecek olanlar için) 30 dk. ve hava alanına 45 dk. uzaklıkta bulunmaktadır. Otel Hizmetleri : Kablosuz internet , klima , TV, balkon ve özel banyo. Ayrıca her daireye özel ocak ve buzdolabı bulunmaktadır. Ek ücret verdiğiniz takdirde hava alanına servis ayarlıyorlar.

Adres : Nalbantoğlu Mahallesi Taşkapı Sokak No:20 Osmangazi – BURSA

Kent Otel

Yine Ulu Cami’ye çok yakın bir otel. Aile ve standart odalarıyla hizmet veren otelin imkanlarına göz atalım. Aile Odaları : Merkezi ısıtma ve klima, kablosuz internet, TV , mini bar , çalışma masası , koltuk grubu , çay – kahve makinesi , küvetli banyo , günün her saati içecek isteyebileceğiniz oda servisi

Standart Odalar : Aile odalarına göre biraz daha küçüktürler. Aile odalarından eksik olan özellikleri odalarda koltuk grubunun, banyoda da küvetin bulunmamasıdır.

Adres : Nalbantoğlu Mahallesi Atatürk Cad. No: 69 Osmangazi / BURSA

Bursa Ulu Cami’ye Nasıl Gidilir ?

Açık Adres : Osmangazi, Nalbantoğlu Mh. Pk. 16010 – Merkez / Bursa

Nasıl Gidilir? : Eğer şahsi aracınız ile geliyorsanız ana yolları takip ederek Bursa şehir merkezine gelin. Aracınız ile gelmiyorsanız hava yolu, tren, ve ya deniz yolunu (İDO) kullanabilirsiniz. Bursa hava alanından şehir merkezine giden minibüsler mevcut. Zaten Ulu Cami, Bursa şehir merkezine 10 km uzaklığındadır. Buradan sonra yoldan geçen her hangi birine sorduğunuzda Ulu Cami’yi rahatça bulabilirsiniz. Bu konuda endişeniz olmasın.

 

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *