Kış mevsimin tüm ihtişamıyla kendini hissettirdiği şu günlerde, yağmurlu ve soğuk gündüzlere, uzayan gecelere rağmen hemen hepimiz ipek gibi yağan büyülü ve dingin kar tanelerini bekliyoruz. Kış mevsimini benzersiz kılan kar, yağmaya başladığında hepimizde mutluluk ve yola düşme dürtüsü uyandırıyor. Kış tatili deyince de aklımıza aslında hep aynı şey geliyor, bembeyaz bir örtüyü andıran kar ve kar tatili… Bembeyaz karla kaplı dağlarda dinlenmek, kayak ve yürüyüş yapmak, ya da sadece dünyamızı daha saf ve daha temiz kılan bembeyaz karın tadını çıkarmak istiyorsan, kış aylarında tatil yapılabilecek, kışın tadını çıkarabileceğin dinlendirici ve eğlenceli tatil noktaları…
Uludağ-Bursa
Türkiye’de kış turizmi denilince ilk akla gelen yer olan Uludağ, büyük şehirlere olan yakınlığı, kayak pistlerinin yapısı ve otelcilik faaliyetleriyle en gözde kış sporları merkezimiz. Altyapı ve uzunluk olarak çok elverişli pistlere sahip olan Uludağ’ın, tesis sayısı ve kalitesi de dünya standartlarında. İstanbul’a yakınlığıyla dikkat çeken Uludağ’da aralık-mart arası kayak için en uygun dönem. Zengin flora ve faunasıyla Uludağ kayak merkezi, Alp ve Kuzey disiplini ile “Tur kayağı” ve “Helikopterli kayak” uygulamaları için uygun coğrafi şartlara da sahip. Uludağ’da kayak dışında snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti gibi aktiviteleri de yapabilirsin. 2543 metreye ulaşan doruğu (Kara Tepe) ile Batı Anadolu’nun en yüksek dağı olan Uludağ’ın kayak alanı 1750-2543 m. yükseklikte ve kış turizminin en canlı noktalarından biri olan Uludağ tatili için en uygun dönemler, 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasıdır. Normal kış koşullarında üç metre dolayında kar yağışı alan yöre, mevsim başında toz kar, sonunda ise ıslak kar niteliği gösteriyor. En fazla yatak kapasitesine sahip kış turizm merkezlerimizden olan Uludağ’da 27 konaklama tesisinde 3000’in üzerinde yatak kapasitesi, 8 telesiyej, 7 teleski olmak üzere 15 mekanik tesiste 11.000 kişi/saat kapasite mevcut. 13 farklı pistte kışın ve karın tadını çıkaracağın tesislerde huzurlu ve keyifli tatil geçirmek ise sana kalmış.
Palandöken-Erzurum
Doğal yapısı ve iklimiyle uluslararası kış sporları merkezi niteliğine sahip olan Palandöken Dağları, 6 ay karla kaplı pistleri ve yüksek yatak kapasiteli tesisleriyle kış turizmi için önemli alternatiflerden biri. Kayak ve snowboard tutkunlarının vazgeçemediği Türkiye’nin en uzun kayak pistine sahip Palandöken 6 bin kişinin konaklanacağı 32 bin kişinin aynı anda kayak yapabileceği bir merkez. Türkiye’de kış turizmi için yapılan ilk ciddi ve kapsamlı proje Erzurum-Palandöken Kış Sporları ve Turizm Mastır Plan çalışmasıyla Palandöken Dağlarının doğal yapısı ve iklimi ile uluslararası kış sporları merkezi niteliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’nin en yüksek ve soğuk illerinden biri olan Erzurum’da yılın 150 günü karın tadını çıkarabilirsin. 2200 – 3176 m. yükseklik kuşağı üzerinde yer alan Palandöken’de karasal iklim nedeniyle, mevsim boyunca “toz kar” üzerinde kayak yapılmaktadır. 10 Aralık-10 Mayıs arasındaki dönem kayak etkinlikleri için en uygun zamandır. Palandöken Kayak Merkezindeki pistler dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer alıyor. Bu pistlerde bembeyaz karın tadını çıkarmak ve kayak yapmak başka bir keyif.
Ilgaz-Kastamonu
Anadolu’nun yüce dağı Ilgaz, yoğun orman örtüsü ve kayak tesisleriyle dikkat çeken kış turizmi merkezlerimizden biri. Kayak yapmayı sevenlerin son yıllardaki gözdesi olan Ilgaz Dağlarında 4 konaklama tesisi ve 3 doğal pist mevcut. Kayak ve snowboard sevenlerin pistlerde vakit geçirebileceği bölge; akarsuları, florası ve yaban hayvanlarıyla zengin bir doğal hayata da sahip. Karadeniz Bölgesi, Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında yer alan Ilgaz’ın zirvesi 2850 metre ve Aralık-Nisan aylarında kış turizmine uygun. Kayak yaparken bir yandan da muhteşem doğa manzarasının tadını çıkarabileceğiniz Ilgaz, köknar ve çam ormanları ile kaplı. Ortalama 2000 metre uzunluğunda kayak pistlerine sahip olan Ilgaz Kayak Merkezi, Ilgaz Milli Parkı içerisinde yer alıyor.
Kartalkaya-Bolu
Bolu’nun merkezine 38 km uzaklıkta bulunan Kartalya, destanlara konu olan Köroğlu Dağları üzerine kurulu bir merkez. Bölgedeki kış turizmini canlandıran Kartalya’da kayak sporunun yanı sıra snowboard da yapılabilirsin. Çevresi muhteşem çam ormanlarıyla kaplı olan Kartalkaya, ılıman bir iklime sahip. Kartalkaya’da 3 büyük otel hizmet veriyor, merkezde ayrıca kayak sporuna yeni başlayanlar için, derslerde veriliyor. Kar kalınlığı 3 metreye ulaşan Kartalkaya, Avrupa standartlarında hazırlanmış özel bir snowboard pistine de sahip. Alp kayağı, Kayaklı koşu (Cross-Country) ve Tur kayağı için çok uygun koşullara sahip olan tesislerde kayak alanı 1850 – 2200 metre yükseklik kuşağı üzerinde yer alıyor. Kayak için en uygun zaman ise 20 Aralık-20 Mart tarihleri arası ve mevsim başında toz kar mevsim sonunda ise ıslak kar özellikleri görülüyor.
Sarıkamış-Kars
Ülkemizin en doğusunda yer alan kayak merkezlerinden biri olan Sarıkamış, özellikle Alp Dağları’na özgü özel kristal kar türü ile ünlü bir kayak merkezi. Dünyanın her yerinden kayak tutkunlarının ziyaret ettiği Kars Sarıkamış’ta Aralık ve Mart ayları kayak yapmak için en uygun dönem. 1,5 metreye ulaşan bir kar kalınlığına sahip olan merkez, amatör ve profesyonel kayakçılara hitap ediyor. 2634 m yüksekliğindeki Kars’a 55 km. mesafedeki Çamurlu Dağlarından kurulu olan tesisler, özellikle kar kalitesi açısından önem kazanmış. Çamlar arasında toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı piste sahip 2500 rakımlı Cıbıltepe, kristal karla kaplı olması nedeniyle kayakçıların gözdesi. Sarıkamış’ta 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasında kayak yapabilir ve dünyaca ünlü kristal karın keyfini sürebilirsin.
Kartepe-Kocaeli
Son yıllarda adını en sık duyduğumuz kış turizmi lokasyonlarından biri olan Kartepe, İstanbul’a sadece 115 km uzaklıkta. Özellikle büyük şehirlere olan yakınlığı ve her bütçeye uygun konaklama seçenekleriyle öne çıkan Kartepe, 1650 mt. yükseklikte Kartepe dağı üzerine kurulu ve toplam 12 adet piste sahip. Tesiste lift, telesiyej ve teleski hizmetleri de veriliyor. Keyifli bir kar tatili için Kartepe’de isterseniz günü birlik bir kayak turuna da katılabilir, isterseniz manzaranın tadını çıkarabilirsin. Kartepe’de sezon aralık ayında başlıyor ve şubat sonuna kadar devam ediyor.
Yedigöller-Bolu
Yedigöller, her mevsim güzel bir yer ama kar yağdıktan sonra çok daha güzel. Kış tatilinde kayak dışında da alternatif arayanlar için uygun merkezlerden biri Yedigöller. 7 gölden oluşan ve dere, ırmak ve vadiler arasında yer alan Yedigöller’de trekking pistlerinde uzun yürüyüşler yapabilir, kış ayının doyumsuz manzarasının tadını çıkarabilirsin. Özellikle Sonbahar ve kış aylarında ziyaretçilerine eşsiz manzaralar vadeden Yedigöller, kuzeyden güneye doğru sıralanmış 7 adet gölün oluşturduğu benzersiz bir yer. Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl’ün mihmandarlığında seni ağırlayan Yedigöller, şehir yaşamının yorucu ve bunaltıcı etkisinden kaçmak isteyenler için oldukça ideal. Kayın, meşe, gürgen, kızılağaç, dişbudak, karaağaç, ıhlamur, karaçam, sarıçam, köknar ağaçlara ev sahibi olan Yedigöller ülkemizin en önemli orman alanlarından biridir. Bu göller ve ormanlarla eşsizleşen bölge tatilcilere pek çok fırsatlar sunar. İster karlarla kaplı yollarda dağ yürüyüşü yapabilir, isterseniz karın keyfini çıkaracağın oyunlar oynayabilir, isterseniz bir ateşin etrafında toplanarak dost sohbetinin tadını çıkarabilirsin.
Kapadokya-Nevşehir
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden peribacalarıyla ünlü Kapadokya’da kış ayrı güzel. Persler’in Güzel Atlar ülkesi olarak adlandırdığı bu doğa mucizesi bölge kış aylarında hele de şanslıysanız kar yağdığında size muhteşem manzaralar sunuyor. Balon turlarıyla Kapadokya’nın karla kaplı eşsiz manzarasını gökyüzünden izleyebilir, lav, rüzgar ve yağmurun eseri çarpıcı yer şekillerini seyredebilir, el ustalığını devam ettiren seramik atölyelerinde alışveriş yapabilir ve yerel lezzetlerin tadına bakabilirsin. Kapadokya’nın hikâyesi Anadolu’nun iki volkanik dağı Erciyes, Hasan Dağı ve Güllüdağ’ın yaklaşık 60 milyon yıl önce patlamasıyla başlıyor. Dağların püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakalar kayalaşıp yağmur ve rüzgar tarafından aşınınca büyüleyici bir coğrafyayı oluşturuyor. “Kapadokya” oldukça geniş bir bölge, akla ilk olarak Göreme, Uçhisar ve Ürgüp gelse de, Avanos, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara çevresini de kapsıyor. Seyir teraslarından yer altı şehirlerine kadar gezilecek, görülecek ve tadılacak pek çok lezzeti bünyesinde barındıran Kapadokya özellikle karla kaplıyken daha da eşsiz oluyor. Peribacaları, vadiler, karla birlikte bir başka büyüleyicilik kazanırken, uzaklarda Erciyes Dağı dahil geniş bir alanı net olarak görebiliyorsun. Kapadokya kış aylarında konuklarının üzerinde daha da büyüleyici bir etki bırakıyor.
Yalova
İstanbul, Bursa ve Ankara’ya yakınlığı ve zengin termal kaynaklarıyla uğrak adreslerden biri olan Yalova’da hem keyifli vakit geçirecek hem de şifa bulacaksınız. Bütçenize uygun otellerden dilediğinizi seçebilir, 2-3 günlük hafta sonu tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz.
Ağva
Ağva, şehirden bıkan bizlerin hafta sonu kaçamağı yapmayı en çok sevdiği yerlerden biri. Konaklama seçenekleri arasında pansiyonlar, oteller, moteller, yatak-kahvaltılar bulunuyor. Yani bütçe konusunda sıkıntınız olmasın. Nehir kenarında doğa ile iç içe yapacağınız kahvaltılar tüm yorgunluğunuzu alacak.
Sapanca
Doğal güzellikleri bir hazine gibi kalbinde taşıyan Sapanca, göl etrafında konumlanmış otelleri ile İstanbul ve diğer büyük şehirlerden gelen hafta sonu tatilcilerinin uğrak noktası durumunda. Özellikle kışın harika manzaralara sahne olan Sapanca her zaman aklınızda bulunması gereken yerlerden.
Kaynak:iyihisset.com