Günübirlik Edirne Turu
TUR ADI: Günübirlik Edirne
TUR TARİHİ: Her gün
TUR SÜRESİ: Günübirlik
DURUM: Kesin Hareketli
KONTENJAN: Müsait
BAŞLANGIÇ SAATİ: 09.00
HAREKET NOKTASI: Edirne Meydanı
KATILIM ŞARTI: En az bir gün öncesinden Günübirlik Edirne Turu için kesin rezervasyon yaptırmış olmak gerekmektedir.
Günübirlik Edirne Turu
Edirne’nin tarihi ve turistik değerlerini tanımaya yönelik günübirlik Edirne Turu.
Edirne’nin tarihi ve turistik değerlerini günübirlik Edirne turumuza katılarak tanıyabilirsiniz.
Tur N0ktaları :
Adalet Kasrı: – 1562 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Adalet Kasrı, Selçuklu Mimari tarzında ve taştan inşa edilmiştir. Fatih Köprüsü’nden kuzeye bakıldığında Saray’dan geriye kalan son parçaları :Solda Saray Mutfakları, ortalarda Babüssade (Saray’ın Saadet Kapısı) Babüssade’nin sağ yanında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve Cem Sultan’ın doğduğu yer olan Cihannüma (Has Oda) Kasrı’dır. Bu Kasr (Köşk) yedi katlı olarak yapılmıştır. En üstte Cihannüma Odası bulunur. Edirne Saray’ının en büyük Kasrıdır ve en geniş alana yayılanıdır. Cihannüma’nın sağ tarafında Kum Kasrı Hamamı bulunur.
Alipaşa Çarşısı (Kapalı Çarşı): Edirneliler’in daha çok Kapalı Çarşı adıyla andıkları Ali Paşa Çarşısı, Kanuni Sultan Süleyman’ın son yıllarında dört yıl kadar Sadrazamlık yapan Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından 1569 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Bir söylentiye göre Kırklareli’nde yapılacak bir camiye gelir temin etmek amacıyla yaptırılmıştır. Yapılmasındaki bir maksat da kıymetli eşya satan (altın, gümüş vb.) ticaret erbabını bir çatı altında toplamak ve bu ticaret erbabının korunmasını sağlamaktır. Kaynaklara bakıldığında; her gece yüz adet bekçinin çarşıyı beklediğinden bahsedilmesi , söz konusu ticari ürünlerin ne kadar değerli olduğunun göstergesidir. Çarşının bir özelliği de kemerlerinin kırmızı-beyaz taştan yapılmış olmasıdır. Edirne’nin ticari hayatı bakımından yerli yabancı turistlerin akınına uğrayan Alipaşa Çarşısında 130 dükkan ve 6 kapı bulunmaktadır.
Arasta Çarşısı: Sultan III.Murat zamanında Selimiye Camisi’ne gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. 225 metre boyunda, 73 kemerli ve 4 kapılıdır. 124 dükkan mevcuttur.Son dönemlerde Edirne ticari hayatında tekrar önem kazanmaya başlamıştır. Turistik eşya satan dükkanlar çoğunluktadır. Selimiye Camisi’ni ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin de tercih ettikleri bir alışveriş noktasıdır. Binanın ortasındaki kubbe “Dua Kubbesi” olarak bilinir. Dükkan sahiplerinin her sabah burada toplanıp doğru iş yapacaklarına dair yemin ve dua etmeleri nedeniyle böyle adlandırılmıştır.

