Hint kültüründe baharın gelişini simgeleyen Holi Festivali renkli görüntülere sahne oluyor.
HOLİ NEDİR?
Holi, popüler bir antik Hindu bahar festivalidir. Holi, baharın gelişini, kışın sonunu ve sevgiyi kutlar ve birçokları için başkalarıyla tanışmak, oynamak ve gülmek, unutmak ve affetmek ve kırık ilişkileri onarmak için şenlikli bir gündür. Festivalde aynı zamanda iyi bir bahar hasat sezonunun başlangıcı da kutlanmaktadır. Kutlamalarda insanlar arkadaşlarına ve ailelerine parlak renklerde boyalar sürüyor, dualar ediyor ve sembolik olarak kötüleri yok etsin diye de şenlik ateşi yakıyor. Festival kutlamaları kapsamında Hindistan’ın çeşitli yerlerinde büyük geçit törenleri düzenleniyor. Geleneksel yemeklerin bolca tüketildiği bu kutlamalarda halk dans edip şarkılar söylüyor. Okulların tatil edildiği günde hem yetişkinler hem de çocuklar renklere bürünüyor.
HOLİ FESTİVALİ NEDEN KUTLANIR?
Hindistan’da büyük bir kültürel öneme sahip olan festival bir Hindu efsanesine dayanıyor. İnsanlar festivali yeni başlangıçlar ve ilişkileri düzeltip yeniden inşa etmek için bir fırsat olarak görüyor.
HOLİ FESTİVALİ HANGİ ÜLKELERDE KUTLANIR?
Festival, kuzey Hindistan eyaleti Uttar Pradesh’teki Vrindavan ve Mathura gibi şehirlerde büyük coşkuyla kutlanıyor.
Holi, ağırlıklı olarak Hindistan altkıtasında kutlanır ancak Hindu olmayanlar, diğer Güney Asyalılar ve Asya dışındaki diğer topluluklar arasında da popülerlik kazanmaktadır. Hindistan ve Nepal’e ek olarak festival Jamaika, Surinam, Guyana, Trinidad ve Tobago, Güney Afrika, Malezya, Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Mauritius ve Fiji’de de diaspora tarafından kutlanır. Son yıllarda festival bahar, aşk, eğlence ve renklerin kutlaması olarak Avrupa ve Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerine yayılmıştır.
HOLİ NE ZAMAN KUTLANIR?
Holi, Hindu ay takvimi olan Vikram Samvat Takvimi’nin Phalguna ayına düşen Purnima akşamında (dolunay günü) başlar Bu gün, Miladi takvimde Mart ayının ortalarına denk gelir.