24/7 İletişim +90 546 656 35 88
İstanbul Hidiv Kasrı

İstanbul Hidiv Kasrı

İstanbul Hidiv Kasrı Nerede ? 

İstanbul’un Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarında bulunan Hidiv Kasrı İstanbul’un önemli tarihi yapılarından bir tanesidir. Uzun süre bakımsız kalan kasır, 1984 yılında restore ettirildi. Hidiv Kasrı’nda hafta sonları da açık olan büfe ve restoran da yemek yemek, kahvaltı yapmak mümkün. Hıdiv Kasrı, İstanbul’un Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarında bir yapıdır. 1907 yılında Mısır’ın son hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati’ye yaptırılmıştır. Dönemin mimari modasına uygun olarak art nouveau tarzındadır.

Tarihçesi

Hıdivlik makamı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Mısır valilerine verdiği ünvandır. Osmanlı’nın Mısır valilerinden olan genç yaştaki “Hıdiv Abbas Hilmi Paşa”‘nın,19. yüzyılın sonlarında, Mısır’daki İngiliz nüfuzunu kırabilmek ve Osmanlı Devleti’nden destek sağlayabilmek için uzun süreli İstanbul’da kalması gerekti. Bunun üzerine, 1903 yılında günümüzde kasrın bulunduğu yerde bulunan iki ahşap yalı satın aldı. Abbas Hilmi Paşa bir süre sonra yalılarının arkasındaki ağaçlık yamaçları ve üst düzlüğü kapsayan 270 dönümlük bahçeyi de aldı. Ahşap yalıları yıktıran Abbas Hilmi Paşa, 1907 yılında, 1000 m2 alan üzerine, İtalyan Mimar Delfo Seminati’ye, o devrin mimari modasına uygun olarak Art Nouveau tarzında görkemli bir kasır ve üzerine İstanbul Boğazı’nı gören kule inşa ettirdi.

Mısır’ı işgal eden İngilizler, ülkeye krallık sistemini getirerek, Abbas Hilmi Paşa’nın Hidivlik unvanını elinden aldı. Abbas Hilmi Paşa, tahttan düşürülmesi üzerine İsviçre’ye yerleşerek (ya da sürgüne gönderilerek) burada yaşamını sürdürdü. Paşa’nın ailesi ise Hidiv Kasrı’nda 1937 yılına kadar kaldı. Aynı yıl, İstanbul Belediyesine Hidiv Kasrı’nın satışı gerçekleştirildi.

Uzun süre bakımsız kalan kasır, 1984 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adına Çelik Gülersoy tarafından restore ettirildi ve bir süre otel olarak hizmet verdi. 1994-1996 yılları arasında yeniden restore edilen Hidiv Kasrı’nın işletmeciliği, 1996 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan Beltur’a geçti. Şu anda lokanta ve sosyal tesis olarak kullanılmaktadır. Kasrın bir yüzündeki İstanbul ‘un en büyük gül bahçelerinden olan dış mekanı ve tarihi iç mekanında ayrıca düğün gibi organizasyonlar da düzenlenmektedir. Arkasındaki koruluk ve dik yürüyüş yolu ise spor ve yürüyüş yapanlarca değerlendirilir.

Mermer Salon

Giriş noktasından Mermer salona bir kaç basamakla inilir. Sağ taraftaki duvarda, tavana kadar anıtsal bir çeşme yer almaktadır. Mozaiklerle süslü bu çeşmenin zemine yakın kısmı, mermer bir tekneyle süslenmiştir. Tekneye, Art Nouveau stilinin sevdiği figürlerden, bir kurbağa, su akıtır. Merdivenlerin karşısı ise, boydan boya demir çerçeveli camdır ve oradan, bina yanındaki, etrafımıza çamlarıyla çevrili, geniş iç bahçeye geçilir. Mermer salondaki tüm mermer sütunlar özel cilalanmış, sütunların içlerine ve salonun tavanlarına Türkiye’de ilk defa olmak üzere, yuvarlak çiçek globu şeklinde, pembe-beyaz-yeşil karışımı avizeler yaptırılmış, yandığı zaman, bu bahçe tipindeki salona uyan renkleri ile ” bir peri sarayı ” görünümü vermesi sağlanmıştır. Mermer Salona, üzerleri yeşil-gri karışımı mermerli döküm masaları, döküm sandalyeleri ve mermerden servis bankosu ayrıcalıklı bir küçük saray havası vermektedir. Mermer salonun bahçe giriş kısmı beyaz marmara mermeri ile kaplanmış,

Mermer Salondan bakıldığında, çevresi mazı çamları ile çevrili alanda yüzlerce gülfidanı dikilmiştir. Güller açtığında, gül bahçesi çevresindeki taş gövdeli sütunlar ve üzerindeki fenerlerde yandığı zaman kendinizi gül cennetinde hissedersiniz.

Yeme İçme Ve Kahvaltı Ücretleri Nelerdir ?

Açık Büfe Kahvaltının fiyatı: 28 TL.

Serpme Kahvaltı Fiyatı: 18 TL.

 İstanbul Hidiv Kasrı’na Nasıl Gidilir ?

Adres : Çubuklu Korusu Çubuklu Yolu No:32 Beykoz / İSTANBUL

Ulaşım;

Özel Aracınızla

1. Çubuklu Korusu ‘na ulaşmak için kullanabileceğiniz en ideal yol, Anadolu yakasından TEM otoyolundan Fatih Sultan Mehmer Köprüsü ‘ne ilerlerken, köprüden önce son çıkış olan Kavacık Köprüsü ‘nden Hıdiv Kasrı tabelalarını takip etmek olacaktır. Eğer Avrupa yakasından Hıdiv Kasrı ‘na ulaşmak isterseniz II. Köprü ‘den hemen sonra ilk çıkıştan sonra tıpkı Anadolu yakasından gelen misafirlerimiz gibi, Hıdiv Kasrı tabelaları izlemeniz sizi ağırlama şansını bize verecektir.

2. Hıdiv Kasrı ‘na ve Çubuklu Korusu ‘na ulaşma için kullanabileceğiniz bir diğer yol da; Üsküdar-Beykoz sahil yoludur. Bu yolu takip ederek Kanlıca ‘ya, Kanlıca ‘dan sonra da tabelalarımızı izleyerek bize ulaşmanız mümkün.

Toplu Taşıma Araçlarıyla :

Çubuklu Korusu ‘na toplu taşıma araçlarıyla ulaşmanın en kolay yolu ise Beykoz istikametine giden herhangi bir İ.E.T.T. otobüsüne binip akbilinizi bir kere dokundurmak. Kanlıca Durağı ‘ndan sonra beş dakikalık bir yürüyüş mesafesindeyiz.

 

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *