İstanbul Yerebatan Sarnıcı Nerede ?
Yerebatan Sarnıcı Bizans İmparatoru Justinyen tarafından 542 yılında yaptırılmıştır. Suyun içerisinden yükselen sutunların ihtişamı görünleri büyülemektedir. 9800 metrekare üzerine kurulu olan sarnıç pek çok ulusal etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Sarnıçta 9 metre yüksekliğinde 336 adet sütun bulunmaktadır. İstanbulun su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmış olan sarnıç, yüz bin ton su depolama kapasitesine sahiptir. Sarnıç o kadar ihtişamlıdır ki dönem halkı tarafından saray olarak anılmıştır. İki sütunun altında Medusa adı verilen eski yunan canavarlarının ters başları bulunmaktadır.
Medusa Yer altı Canavarı anlamına gelmektedir. Medusa kendisine bakanları taşa çevirebilme yeteneğine sahiptir bu nedenle başlar ters çevrilmiştir. Sarnıç yıllarca kullanılmıştır taki Osmanlı durgun su yerine akan suyu tercih ettiği zamana kadar. Osmanlı kendi su tesislerini kurduktan sonra kullanıma kapatılmıştır.
Sarnıca merdivenler aracılığıyla iniyorsunuz. Kapalı alanda kalma korkusu olanlara pek tavsiye etmiyoruz. Yukarıdan damlayan su damlaları bazı yerlerde akıntıya dönüşüyor. Zemin ıslak bu nedenle kayabilecek nitelikte ayakkabılarla gitmenizi önermiyoruz. İçeride sizleri bir kafe karşılıyor. Bu muazzam eseri izlerken çayınızı yudumlayıp müzik dinleyebilirsiniz. Sarnıçta karnınız acıktığında çevrede yer alan her bütçeye hitap eden restaurantlardan yemek yiyebilirsiniz.Burayı şiddetle tavsiye ediyoruz, bize göre burası müze gezi listenizin en başında yer almalı.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti ?
Yerebatan sarnıcı hergün ziyaretçi kabul etmektedir.
Sarnıcı ziyaret saatleri; Sabah 10:00 ile akşam 18:00 arasında.
Giriş ücreti ; Normal 10 TL ; öğrenci ,öğretmen, emekli 5 TL dir.
Yerebatan Sarnıcı Nerede ?
Adres: Alemdar Mh., Şeftali Sk No:6, Sultanahmet – Fatih / İstanbul
Yerebatan Sarnıcı Nasıl Gidilir ?
Yerebatan Sarnıcı Ayasofya Müzesi’nin hemen yanında bulunuyor. Ulaşmak isteyenler Eminönü’nden tramvaya binerek Sarnıca ulaşabilirler. Sultanahmet durağında inmeniz gerekmektedir, Sarnıç Yerebatan Caddesi’nde yer alıyor.
Eminönü’ne Anadolu Yakası’ndan ulaşmak isterseniz, vapurla gitmeniz daha hızlı olacaktır. Taksim’den Eminönü’ne geçecek olanlar isterlerse otobüse binebilirler, ancak yürümek, denizi ve balıkçıları seyrederek gitmek istiyorsanız yürüyerek de yirmi dakikada Eminönü’ne ulaşabilirsiniz.