İstanbul Yıldız Sarayı Nerede ?
Saraylarla dolu ülkemizde mutlaka gezmeniz gereken yerlerden bir tanesi de Yıldız Sarayı’ dır.Boğaziçi’ nin adeta krallığını yaptığı Yıldız Sarayı, III. Selim’ in annesi tarafından Mihrişah Sultan’ a yaptırıldığı bilinmektedir. Dış manzarası iç mekanın da olduğu gibi hoş bir görüntü oluşturuyor. Gölet şeklindeki geniş havuz, ağaç topluluklar ve eşsiz bitki örtüleriyle çevrili.
İstanbul Yıldız Sarayı Tarihi
500.000 m2 alana sahip olan bu saray, Kanuni Sultan Süleyman döneminden beri padişahlar tarafından av sahası olarak kullanılmaktaydı. Sultan I. Ahmet tarafından ilk kasır bu saraya yaptırılmıştır ve sonrasında Sultan IV. Murat avlanmaya geldiğinde dinlendiği yer olarak kullanılmıştır. III. Selim’ in annesi tarafından Mihrişah Sultan’ a ikinci kasır yaptırılmış ve bu kasra “ Yıldız” ismi verilmiştir.
Sultan III. Selim sonrasında tahta geçen Sultan II. Mahmut, Yıldız bahçesinde düzenlenen ok atışları ve güreş sporlarını izlemek için buraya gelirdi. Bu padişah bu bölgeye bir köşk yaptırmış ve çevresini de bir bahçeyle düzenletmiştir.
Sultan II. Mahmut’ un oğlu olan Sultan Abdülmecit bu köşkler yıktırarak, 1842 yılında daha güzel bir üslupta olan “ Kasr-ı Dilşüka” isimli köşkü yaptırarak annesi olan Bezm-i Alem Sultan’ a armağan etmiştir. Sultan Abdülmecit tahttan indirilmesinden sonra yerine V. Murat tahtta gelmiş ve 92 günlük saltanatlığı süresince bu sarayda yaşamıştır. Akli rahatsızlığı nedeni ile 92 gün sonra tahttan indirilen V. Murat’ tan sonra yerine kardeşi II. Abdülhamid gelmiştir.
Sultan Abdülaziz ve Ağabeyi Sultan V. Murat’ ın birbirlerini takip eden ikametlerine sahne olan Dolmabahçe Sarayı’ nın deniz kıyısında olması sebebi ile deniz kuşatılması ihtimaline karşı II. Abdülhamid’ de 33 yıllık saltanatlığını Yıldız sarayında tamamlamıştır. II. Abdülhamid’ ten sonra tahta geçen Sultan Mehmet Reşat Hususi Daire denilen köşkte ameliyat olmuş ve 1918 yılında vefat etmiştir. Vefatının ardından VI. Mehmet Vahidettin tahta getirilmiş ve zaman zaman Yıldız Sarayı’ nı ziyaret eder Dolmabahçe Saray’ ında ikamet ederdi.
Uzun süre Harp Akademileri binası olarak kullanılan bu saray, 1978 yılında Kültür Bakanlığı’ na devir edilmiş ve sonrasında Yıldız Sarayı Müdürlüğü’ ne tahsis edilmiştir. Sarayda ilk 1994 yılında müzeleştirme çalışmaları yapılabilmiş, ilk olarak da Saray Tiyatrosu ve Sahne Sanatları müzesi ziyarete açılmıştır.
Geniş alan üzerine kurulmuş ve günümüzde yaklaşık 80 dönüm arazi içerisinde olan Yıldız Sarayı, zengin mobilya, dekorasyon, halı ve büyük boyutlu seramik sobaları ile önemli bir müzedir. Tarihimizin padişahlarının yaşadığı bu saray Boğaziçi’ ni komple kucaklamış vaziyette ve ziyaretçilerine eşsiz görsellik sergilemektedir.
Ziyaret Saatleri: Salı Günleri Hariç 10:00 – 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
İstanbul Yıldız Sarayı Giriş Ücreti
Giriş Ücreti : 8 TL
Müzekartı olanlara Ve 18 yaşından küçüklere ücretsizdir.
İstanbul Yıldız Sarayı’na Nasıl Gidilir ?
Adres : Barbaros Bulvarı, Serencebey Yokuşu, Yıldız Parkı Müzesi – Beşiktaş / İstanbul
Nasıl Gidilir? : İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Otobüsleri İle, İdo seferleri ile Beşiktaş semtinden rahatça ulaşım sağlanabilmektedir.