24/7 İletişim +90 546 656 35 88
Kıbrıs'ta Gezilmesi Gereken Yerler

Kıbrıs’ta Gezilmesi Gereken Yerler

Kıbrıs’ta Gezilmesi Gereken Yerler ?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz’de üçüncü büyük adadır. Anadolu Adasının altmış beş kilometre güneyinde yer alan bağımsız bir devlettir. Kıbrısı sadece Türkiye tanımaktadır. Ticaretini türkiye üzerinden yapmaktadır. İçme suyu rezervlerinin az olması nedeniyle su oldukça pahalıdır. Türkiye’nin hemen yanında yer alan tatil cennetinde hafta sonu keyifli vakitler geçirebilir veya hayata uzun soluklu bir ara verebilirsiniz. Üstelik vizesiz, pasaportsuz kolayca giriş yapabilirsiniz.Akdenizin serin suları ile çevrili bu adada ılıman iklim sebebiyle belirli bir tarih aralığı gütmeden istediğiniz zamanda gidebilir tatitin keyfini doyasıya çıkartabilirsiniz. Kıbrısta Nisan ayında açılan deniz sezonunda plaj kum ve güneşin tadının yaşıyabilir veya eğlencesi hiç bitmeyen Kıbrıs gecelerinde vakit geçirebilirsiniz.

Akdeniz’in en temiz ve serin sularında güneşin tadını çıkarabilir, uzun kumsallarda günlük hayatın stresini atabilir, ailenizle keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Deniz suyu ortalama yirmi üç derecedir. Liman sokaklarında tarihi mekanlarda içilen kahveler, müziğin ve şans oyunlarının buluştuğu modern dizaynlı mekanlar sizleri bambaşka dünyalara götürecek. Akdeniz mimarisinin en önemli örneklerini barındıran yavru vatan tarihseverlere adeta bir şölen sunuyor.Yaz spor çeşitlerinin önemli bir kısmına ev sahipliği yapan adada konforunuzdan ödün vermeyeceksiniz. Tüm damak zevklerine hitap eden adada istenilen her çeşit yemek bulunabiliniyor. Akdeniz uygarlıklarının izlerinin sergilendiği müzeler, geneleksel sokaklar ve Akdeniz serin rüzgarı sizleri başka diyarlara götürecek.

Dil;

Yavru Vatanda resmi dil Türkçe ve Güneyde kullanılan Rumca’dır. Ama İnglizcede yaygın olarak kullanılan diller arasındadır.

Para;

Kıbrıs’ta kullanılan para birimi Türk Lirası (TL) ve Kıbrıs Lirası (KL)’dır. Döviz ile seyahat çekleri bankalarda, otellerde ve döviz bürolarında kabul edilir. Kredi kartı çeşitlerinden birçoğunu burada kullanmak ve kartla para çekmek mümkündür.

Hediye;

Kıbrıs’ta en çok rağbet gören hediyelikler arasında Altın, Bakır, Gümüş, Bronz ve tahta eşyalar, tavla takımı, mücevherat ve tekstil ürünleri uygun fiyatlarla alınabilir. Mağazaların açılış saatleri 8:00 – 13:00 ve 15:30 – 20:00 arasındadır. Pazarları ise sadece sabahları açıktır. Çanak, Çömlek ve Kıbrıs’ın yerel el sanatlarını görme ve satın alma imkanına da sahipsiniz.

Telefon;

Kıbrıs’ta ülkenizde kullandığınız GSM hattınızı Uluslararsı dolaşım ücreti dahilinde kullanabilirsiniz. Kıbrıs Adasına geldinizde Telefon Dairesinin kartlı telefonlarını kullanabilir veya Kontürlü GSM hattıda satın alabilirsiniz. Kendi ülkenizden Kuzey kibris’i aramak için (+90 392)kodunu, Güney Kıbrıs’ı aramak içinse (+357) kodunu sonrada telefon numarasını çevirerek arama yapabilirsiniz.

Kıbrıs’ta Ne Yenir ?

Kıbrıs mutfağı, Kıbrıs tarih boyunca farklı kültürlerle etkileşimde bulunmuştur. Bu yüzden tamamiyle Kıbrıs’a ait bir yemek yoktur. Fakat asıl tarfiler üzerinde yapılan değişikliklerle misafirlerine lezzetli yemekler vermeyi başarmıştır. Yemeğin pişirmekten ve tattan öte olduğuna inanan Kıbrıs halkı sunumada önem vermektedir. Akdeniz mutfağıyla çok önemli etkileşimlerde bulunan Kıbrıs’ta zeytinyağlıların önemi büyüktür. Özellikle Hellim Peyniri bölge halkının vazgeçilmezlerindendir.Kıbrısta yerel mutfak dışında farklı ülkelerin lezzetlerinide tadabilmek mümkündür.

Kıbrıs’ta Nerelere Gidilir ?

Girne Kalesi;

Kıbrıs gidildiğinde mutlaka görülmesi gerekenler listesinin başında Girne Kalesi yer alır. Yedinci yüzyılda Arap akınlarına karşı kentin güvenliği için yapılmıştır. Girne Kalesinin yenileme süreci 1373′te Cenevizliler Kuşatması nedeniyle duraksasada tekrar devam etmiştir. Venedikliler kaleyi ele geçirdiklerinde, Osmanlı saldırılarına göre yeniden inşa etmişler ancak bu önlemlere rağmen 1570 yılında kaleyi Osmanlılar’a teslim etmişlerdir.

Girne Limanı;

Kıbrıs’ta yer alan en önemli simgelerinden biridir. Girne Limanından güneşin batışını kesinlikle izlemenizi tavsiye ederiz.

Bellapais Manastırı;

Barış manastırı olarak da bilinen manastırdır. Yavru vatanda yer alan Gotik örneklerinden biridir. Osmanlılar Kıbrıs’ı aldıktan sonra manastırı Yunan Ortodoks Kilisesi’ne vermiş.

St. Hilarion Kalesi;

Yavru Vatanı Arap saldırılarına karşı koruması için yapılan kalelerden birisi de St Hilarion Kilisesi’dir. İsmi Hristiyanlık dininde yer alan bir azizden gelmektedir. Buraya 10. yüzyılda manastır ve kilise inşa ettirilmiştir.

Batık Gemi Müzesi;

Girne Kalesi’nde bulunan Batık Gemi Müzesi’nde sergilenen gemi, bugüne dek ele geçen en eski gemi olarak bilinmektedir. Akdeniz’de İskender’in ölümünden sonra kurulan Hellenistik krallıklar dönemine aittir. İlk olarak 1965 yılında bir sünger avcısı tarafından suyun üç metre derinliğindeyken farkedilmiş ve Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları tarafından çıkarılmıştır.

Bufavento Kalesi;

Beşparmak Sıradağları üzerinde bulunan St. Hilarion ve Kantara Kaleleri ile zincirin bir parçası olan Bufavento Kalesi, Bizans döneminde Arap saldırılarına karşı adanın savunma ve uyarılması amacıyla gözetleme kulesi olarak inşaa edilmiştir. Girne’nin doğusunda, Çatalköy sırtlarında yer alan kale, denizden 950 metre yükseklikte Kıbrıs’ın en sarp ve rüzgarı bol alan tepesinde kurulduğu için Bufavento ismini almıştır.

Mavi Köşk;

İtalyan asıllı rum olan Paulo Paolides tarafından 1957 yılında yaptırılmıştır. İki kat üzerine on altı bölüm olarak inşa edilen köşk, 20. yy modern mimari teknikleri ile yapılmış olmasına karşın, doğu ve batı mimari üslupları ile Türk, Rum mimari özellikleri yanısıra İtalyan ve Akdeniz bölgesi mimari özellikleri taşımaktadır.

Selimiye Camii;

ya da önceki adıyla St. Sophia Katedrali, Lüziyanlar hakim olduktan sonra, Lefkoşa’nın merkezinde bir Latin Katedrali inşasına gerek duymaları sonucu, Paris’teki Notre Dame Katedrali ‘nin bir benzerini inşaa etme kararı almalarıyla kurulmuştur. Gotik mimari anlayışına uygun inşa edilen katedral, 1326 yılında ibadete açılmıştır.

Bedesten;

Bina 12.yy’da bir Bizans kilisesi olarak yapılmıştır. (St. Nicholas Kilisesi). Daha sonra Lüzinyanlar tarafından yapılan bazı Gotik eklemelerle genişletilmiştir. Venedik döneminde ise yeni değişikliklerden sonra Yunan Ortodoks Metropolisine verilen bina, farklı mimari tarzlarla hibrid bir dokuya sahiptir. Osmanlılar döneminde daha çok tekstil ürünlerin satıldığı bir çarşı ve depo işlevi görmüştür. Kuzey kapısı üzerindeki taş işçiliği St. Sophia Katedralinin kapısınınkine benzer.

Kıbrıs’ta Nerede Kalınır ?

Kıbrısta yüzlerce otel arasından dileğinizce seçim yapabilir, ayrıca dilerseniz sahil kenarında yer alan villaları da kiralayabilirsiniz. Tatilinizi geçirmek istediğiniz türe göre kalacak yer bulmanız mümkün ister tatil köyü, ister şehir içi oteli, isterseniz dağ manzaralı istersenizde denize sıfır olan bu otellerden birini seçebilirsiniz.

Kıbrıs’a Nasıl Gidilir?

Havayolu ile; Kıbrıs’a Uçak veya Feribot ile gidebilirsiniz, En kolay ve en güvenli yolu uçak ile seyahattır. Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas Jet ve Kıbrıs Türk Hava Yollarının düzenli seferleri bulunmaktadır. Hava yollarının sitelerinden tarife ücretlerine ulaşabilirsiniz. Üç ay ve daha kısa süreli ziyaretleriniz için vize gerekmemektedir. Uçuşlar İzmir ve Antalya aktarmalı olarak yapılır. KKTC havaalanı şehir merkezinden on iki kilometre doğudadır.

Feribot ile; Feribotla da seyahat edebilirsiniz. Yaz mevsimlerinde turistik feribotlar çalışmaktadırlar. Alanya ve Mersin üzerinden binilen feribotlar sizlere Kıbrısa kadar eşlik etmektedirler.

Araba ile; Araba ile yolculuk yaklaşık 6-8 saat sürer. Arabalı Feribotlar, Mersin’den Girne ve Magosa’ya 120 araç ve 800 yolcu taşımak imkanı sunar. Birçok araba kiralama şirketi bulunan Kıbrıs’ta fiyatlar oldukça uygundur. Sürüş ehliyetinizle araba veya motosiklet kiralayabilirsiniz. Trafiğin SOL taraftan işlediği Kıbrıs’ta trafik işaretleri uluslararası standartlarda olup yollarda iyi ve güvenli bir sürüşe olanak vermektedir.

Kıbrıs İçi Ulaşım; Kıbrıs’ta bir yerden başka bir yere gitmek için kesinlikle aracınızın olması gerekiyor. Aksi taktirde uzun vakitler harcayabilirsiniz. Küçük minibüslerle sağlanan toplu taşıma zaman kaybettiriyor. Kıbrısta trafik sol yönden akmaktadır.Taksi ücretleri uygundur ancak taksi tutmadan önce fiyatları öğrenmeniz sizin için daha uygun olacaktır.

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *