Mersin Cennet Cehennem Mağaraları Nerede ?
Derin ve büyük çukurlardan oluşan ve antik doğa harikaları olan Cennet ve Cehennem Mağaraları (Çökükleri). Antik çağlardan bu yana adından sıkça söz ettirmektedir. Cennet Cehennem Mağaraları nerede, nasıl gidilir, gezilecek yerleri ve konaklama hakkında elimizden geldiğince bilgiler paylaşacağız.
Mitolojik hikâyeleri içinde taşıyan ve kutsal birçok anlam taşıyan yerlerdir. Cennet Cehennem Mağaraları Halk arasında Cennet Cehennem Çökükleri diye anılmaktadır. Bu çökükler yeraltın sularının zamanla kireç tabakalarını eritmesi sonucu meydana gelmiştir. Ziyarete gelen kişilerin üzerinde farklı bir his bırakmaktadır. Sanki o çağı yaşıyormuşcasına gezersiniz Cennet ve Cehennem Mağaralarını.
Cehennem Mağarası (Çöküğü)
Cehennem Mağarası, Cennet Mağarasının 75 metre kuzeyinde yer almaktadır. Yeraltı deresinin kimyasal erozyona uğraması sonucu ortaya çıkmıştır. Derinliği 128 metredir. Kenar kısımları içbükey şekilde olduğu için içerisine girmek mümkün değildir. Mitolojik bilgilere göre; Zeus yüz başlı alevler kusan ejderhayı burada yaptıkları kavga da alt etmiştir. Sonra onu Cehennem çukurunda bir süre haps edip Etna Yanardağına sonsuza dek kapatmıştır. Cehennem Çöküğünün içine günahkârların atıldığına dair rivayetler bulunmaktadır.
Cennet Mağarası (Çöküğü)
Cennet Mağarasında Cehennem mağarası gibi yer altı deresinin kimyasal erozyonu sonucu ortaya çıkmıştır. Ağız kısmı elips biçimindedir. Ağız kısmının çapları 110 metreye 250 metre olup 70 metre derinliğindedir. Mağaranın ağız kısmında küçük bir kilise bulunmaktadır. Kilise dindar bir adam tarafından Meryem Ana’ya hitaben yaptırılmıştır. Kilisenin kapısı üzerinde dört satırlık bir kitabe de Meryem Ana’ya hitaben yaptırıldığı da yazmaktadır.Cennet mağarasında 452 basamaktan oluşan taş merdivenler bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı da içine inerken dikkatli olmak gerekir. Tansiyon, kalp ve şeker hastaları sürekli uyarılmaktadır. Basamakların her bir epeyce geniştir.300. basamakta kiliyse varılır. Kiliseden hemen sonra ise yer altı dersinin sesini rahatlıkla duyabilirsiniz. Magra oldukça nemli bir zemine sahiptir. Bu sebepten dolayı da dikkatlice inilmelidir.
Meryem Ana Kilisesi
Meryem Ana’ya hitaben yaptırılan Kilise bulunan kubbelerin iç kısmı Hz. İsa ve havarilerin resimleri fresklerle süslenmiş şekilde karşınıza çıkmaktadır. Mitolojik tüm esintileri burada yakalayabilirsiniz. Kilisenin hemen dibinde ise Bir akarsu bulunur. Yer altından Narlı kuyu’ya ulaşıp oradan denize karışmaktadır.
Dilek- Astım Mağaraları
Dilek- Astım Mağaraları bölgeye 1 kilometre uzaklıktadır. Buraya kadar gelmişken gezilecek görülecek yerlerden bir tanesidir. Mağara giriş kısmında kafeler, hediyelik eşya dükkânları ve otopark bulunur. Rivayete göre astımlı hastalara iyi geldiği düşünülmektedir. Bundan dolayı da mağaraya gelenler dilek tutup öyle geri dönerler. Mağaranın iç kısmına dev demir merdiven yardımı ile inilmektedir. Dev dikitler ve dev sarkıtları içinde bulunduran bir mağaradır.
Mağaranın nem oranı oldukça yüksektir. İç sıcaklığı ise yaklaşık 15 derecedir. Nem oranı yüksek olduğu için mağara içinde dikkatli olunması gerekir. Mağaranın iç kısmının ışıklandırma sistemi hoş bir şekilde tasarlanmıştır. Dilek- Astım Mağaralarının park alanından Erdemli, Kızkalesi ve Göksu Deltası sahiler ve bölgesini içine alan güzel bir manzara bulunur. Burada saatlerce oturup manzara seyredilebilir.
Bu Bölgede Neler Yenir ?
Cennet Cehennem Mağaraları’na giden 2 km dağ yolunda birçok salaş lokanta ve restoran bulunmaktadır. Buralarda bölgeye özgü saç kavurma yiyerek yayık ayranı ile da içinizi serinleyebilirsiniz. Salaş mekânlarının içinde bulunan ev gözlemeleri de tercihiniz olabilir. Cennet ve Cehennem mağaralarının giriş kısımlarına yakın birçok kafe de bulunmaktadır. Bölgeye yakın olan Narlı kuyu ise balıkçı restoranları ile ünlüdür. Burada farklı soslarla bütünleşmiş balıkların tadına bakabilirsiniz. Tercihiniz ne olursa olsun Cennet ve Cehennem mağaraları herkesin gidip bir kere bire olsun görmesi gereken mitolojik esintileri olan bir yerdir.
Nerede Kalınır ?
Yörenin en popüler yerleri Kızkalesi ve Narlı kuyu’dur. Bu bölgelerde gelen ziyaretçiler için yapılmış olan pansiyonlarda uygun fiyatlara kalınabilir. Daha lüks ve konforlu bir yer seçimi yapmak isterseniz otelleri tercih edebilirsiniz. Pansiyon fiyatları 30- 100 TL arası değişirken, otel fiyatları konseptine göre değişim gösterir. Ama ortalama otel fiyatları ise 70 ila 200 TL arası değişmektedir.
Narlı kuyu Akkum Pansiyon Tel: 0532 541 8095
Hotel Calamine Tel: 0 324 723 3061
Mersin Cennet Cehennem Mağaraları’na Nasıl Gidilir ?
Açık Adres: Silifke ilçe merkezine 21 km. – Silifke/Mersin
Nasıl Gidilir?: Cennet ve Cehennem Mağaraları (Çökükleri Silifke’den 22 kilometre uzaklıktadır. Kızkalesi ( Mersin) ise 7 kilometre uzaklığı bulunur. Silifke Mersin karayolunun 20. Kilometresinden sonra kuzeye ayrılan yoldan devam edip engebeli bir yoldan Cennet ve Cehennem Mağaralarına ulaşılır.