Sinop Nerede ?
İlk önce şunu belirtmek istiyorum ki; Yazımızda Sinop’un genel tanıtımı bulunmakta ve gezilecek yerler’ini tek tek yazımızın içinde tanıttık, böylece Turistlik bölgelerin de ayrıntılı tanıtımına erişebileceksiniz. Tek yapmanız gereken üzeri kalın olarak işaretlenmiş bölgeleri tıklamak. Hadi o zaman bu güzel yazımıza hemen başlayalım.
Anadolu’ nun gözdesi Karadeniz’ in incisi olan Sinop, Karadeniz Bölgesi’ ni adeta sırtlanmış ve hırçın dalgalara göğüs gererek, Mavi ile Yeşil’ in hiç bu kadar güzel görünmediği eşi benzeri olmayan bir şehirdir. Ulaşım yönünden sıkıntı çeken bu şehir Karadeniz sahil yolu çalışmaları sonrası turist akınına engel olamayacağı düşünülmekte ve çeşitli projeler ile de güzelliğine güzellik katma çabasındadır.
38.000 nüfusu olan Sinop’ un kısaca tarihçesinden bahsetmek gerekirse; Antik çağdan beri zengin bir ticari ve kültürel yaşantıya sahip olan Sinop, kale ve tersanesi ile bölgenin en önemli askeri üstlerinden biri olmuştur. Paflagonya adı verilen bölgede yer alan Sinop İline ilk yerleşke Tunç Çağı ile başlamış ve M.Ö. 7. Yüzyılda Helen Kolonisi olarak kurulmuştur.
Kuruluşu hakkında çeşitli söylentileri olan Sinop, eski Yunan’ da Irmak Tanrısı Asapos’ un su perisi kızlarından Sinope tarafından kurulduğu bilinmekte ve doğal liman konumunda deniz ticaretinde önemli bir rol oynamaktadır.
Sinop Gezilecek Yerler Ve Turistlik Bölgeler
Tarihimizde Osmanlılar ve Selçuklular Sinop’ a çok değerli mimari eserler bırakmışlardır. Sinop denilince, akla ilk cezaevi gelir. Ünlü Sinop Cezaevi, geçmişte birçok ünlüyü ağırladığı ve mahkûmların korkulu rüyası olarak da bilinmektedir. Bunun yanı sıra; Hamsilos Koyu, Paşa Tarabyası, İnaltı Mağarası, Erfelek Şelalesi gibi Sinop’ un güzelliklerinin hepsinden ilerleyen zamanlarda tek tek bahsetmek istiyorum. Öncelikle genel anlamda Sinop hakkında biraz bilgi sahibi olalım istiyorum.
Mavi ve Yeşil’ in bir arada bulunduğu bu şehre gittiğinizde huzur, mutluluk ve sevinç kaplar içinizi. Şahin Tepesi’ ne çıktığınızda ayaklarınızın altında hissedeceğiniz Sinop’ un manzarasını seyretmek paha biçilemez güzellik ve eşsiz doğa manzarası sunmaktadır. Denizi, doğası, insanları, manzarası ile görsel güzellik sunan bu şehir Türkiye’ nin en mutlu İli unvanını almaya hak kazanmış ve çok ilginçtir ki Trafik Işıkları olmayan tek İl olmuştur. Doğa harikası olan Sinop ulaşım yönünden kendisini hava, kara, deniz taşımacılığında geliştirmeye devam ederken bir yandan da doğa kaynaklarını korumayı başarmıştır.
Tarıma elverişli arazinin olmamasına rağmen bu şehrin %80’ ı tarım ve hayvancılıkla uğraşır. İlçelerinde yapılan araştırmalara göre halkın gelir kaynaklarını; Boyabat İlçesi: Pirinç ve Tuğla, Ayancık ve Türkeli İlçesi: Kereste, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Dikmen, Durağan İlçeleri: Tarım ve Hayvancılık ile sağlamaktadır. Türkiye’ de ahşap olarak doğal kaplamalı lüks kapılar, Türkeli İlçesinde bulunan, Sinop Per-San Orman Ürünleri’ nden çıktığı da söylemeden geçemeyeceğim. Aynı zamanda bu işletme bölgede yaşayan topluluk için de önemli bir gelir kaynağıdır.
Sinop’ ta 5 Mayıs Hıdırellez şenlikleri kutlamaları da bir hayli kalabalık olur. Erfelek İlçesinde Bekteşağa, Türkeli İlçesinde, Yusuflu Köyü’ nde kutlanan bu festival havası şenliklerde, yöresel yemekler, oyunlar, doğa yürüyüşü, güreş ve o yılın Ağa seçimleri gibi etkinlikler yapılmaktadır. Yazı müjdeleyen Hıdırellez Şenlikleri Sinop halkı için anlamlı bir etkinliktir. Karadeniz turu düşünüyor veya Karadeniz’ i merak ediyorsanız Sinop’ tan başlamanız tavsiyemdir. Bu güzellikleri görenler bir sonraki yıl tatil günlerini hesaplamaya koyulurlar.
Sinop’a Nasıl Gidilir ?
İstanbul’ a kara yolu ile uzaklığı 670 km ve yaklaşık 9 saat 45 dakikada, Ankara’ ya kara yolu ile uzaklığı 415 km ve yaklaşık 7 saat 30 dakikada ulaşılır. Bunun yanı sıra haftanın her günü 1 kez THY tarafından hava yolu ile 1 saatte ulaşım sağlanabilmektedir.