Uzmanların yaptığı açıklamalarda her sigaranın ölrü 5 dakika kısalttığını bildirildi.
Yeşilay Genel Başkanı İhsan Karaman, her sigaranın ömrü 5 dakika kısalttığını belirterek, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü başlangıç olsun. Kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın” önerisinde bulundu.
Karaman, yaptığı yazılı açıklamada, insanların sağlığını tehdit eden en önemli bağımlılık maddelerinden birinin sigara olduğunu kaydederek, sigaranın fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu vurguladı.
Sigaranın dünyada her yıl 6 milyon, Türkiye’de 100 binden fazla insanın hayatına mal olduğunu aktaran Karaman, önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımının aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü adı altında tertip edilen etkinliklerin “sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmayı” amaçladığını belirtti.
İhsan Karaman, Dünya Sağlık Örgütü’nün sigaranın dünyada en büyük sağlık sorunu olduğunu ilan ettiğini kaydederek, “Örgütün istatistiklerine göre tahminen her 3 yetişkinden birinde görülen sigara içmek dünya çapında bir problem. Sigara, akciğer kanseri oluşumunda en önemli etken. Sigaranın sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmekte” ifadelerini kullandı.
Sigara dumanı içinde siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadmiyum ve aseton gibi 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu hatırlatan Karaman, bunların bir nefes sigarayla kan dolaşımına karıştığını, bunun sonucunda zamanla birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıklar başladığını, sigara kullananların daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kaldığını bildirdi.
Yeşilay Genel Başkanı İhsan Karaman, içilen her sigara ömrü 5 dakika kısalttığını, erken yaşta sigaraya başlayanların ömrünün ortalama 20-25 yıl azaldığını, bu kişilerin hayatta oldukları sürede de hastalıklı ve sağlıksız bir yaşam sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:
“Sigara içmek sadece kişinin kendisine ve pasif içici olan çevresine değil, aynı zamanda ülke bütçesine de zarar veriyor. Ülke nüfusunun yaklaşık 3’te birinin sigara içicisi olduğu tahmin ediliyor. Tütün endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, toplumu endüstrinin kirli oyunlarından uzak tutmak elimizde. Yeşilay olarak, toplumu tehdit eden bu büyük felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz. Sigaranın zararlarını, bırakma yollarını öğrenmek ve danışmanlık hizmeti almak isteyenler Sağlık Bakanlığı Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı’nı arayarak gerekli desteği alabilir. Gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Aynı zamanda bu iyiliği çocuklarınıza ve çevrenizdeki sevdiklerinize de yaptığınızı unutmayın.”